Happy Emoji's Day!
Vertalen van emoji's niet vanzelfsprekend
Vandaag is Happy Emoji Day! Doe jij mee aan de oproep om vandaag uitsluitend via emoji’s te communiceren? Het aanbod is zo uitgebreid dat je vast een heel eind komt. Face with Tears of Joy 😂 is de meest populaire emoji en volgens Emojitracker alleen al op Twitter ruim 2 miljard keer gebruikt. Maar dit jaar waarin de hele wereld door een pandemie op z’n kop staat, zagen we vooral de Face with Medical Mask 😷 en de Microbe 🦠 op alle sociale media voorbijkomen.
Het begon met de smile
Maar hoe is de emoji eigenlijk ontstaan? In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd een grafisch ontwerper gevraagd een symbool te ontwerpen om het moreel onder het personeel van een verzekeringsmaatschappij na een fusie op te vijzelen. Et voilà, tien minuten en 45 dollar later was de smiley 😃 geboren! In de roerige decennia die daarop volgden, groeide het lachende gezichtje uit tot symbool van pacifisten en hippies.
In de jaren ’80 ontstonden de eerste online chatgroepen op Amerikaanse universiteiten, maar ook toen mondden digitale gesprekken soms uit in misverstanden en irritaties. Computerwetenschapper Scott Fahlman vond dat er een teken zou moeten zijn om grapjes mee aan te duiden. Hij bedacht de emoticons 🙂 voor een grapje en 🙁 voor een serieuze opmerking. Deze symbolen werden geestdriftig gekopieerd en er kwamen ook varianten op, bijvoorbeeld het bekende ‘winkje’ 😉
In de jaren ’90 werden in Japan de symbooltjes ontwikkeld, waarna de term ‘emoji’ Japans voor beeldkarakters) mondiaal werd geadopteerd. Anno 2020 zijn er meer dan 3300 emoji’s en worden steeds meer nieuwe bedacht.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Het gebruik van emoji’s wordt niet overal in dank afgenomen. Taalpuristen zien vooral een verloedering van de taal, een fastfoodisering. Liefdesbrieven? Niet zo moeilijk doen, twee hartjes 💕 zeggen genoeg. Je leeft met iemand mee? Snel even een huilend gezichtje 😭. Leuke vakantie gehad? Eilandje 🏝️, palmboom 🌴, zonnebril 🕶️ en je hoeft er geen woord meer aan vuil te maken.
Vertalen van emoji’s niet vanzelfsprekend
Ook in onze wereld van vertalen krijgen we steeds meer te maken met emoji’s. Zo vertaalt AVB veel voor advocatenkantoren. We zien dat advocaten voor strafzaken steeds vaker Whatsapp, Facebook, Twitter en Instagram berichten ter vertaling aanbieden. Deze staan vaak vol met emoji’s. Het vertalen van hiervan is niet vanzelfsprekend.
De emoji’s lijken schattig en onschuldig, maar hebben soms een andere betekenis dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo hebben een aubergine 🍆, een taco 🌮 en een perzik 🍑 in een bericht meestal niets te maken met de boodschappenlijst van de schrijver, maar wordt toch echt naar geslachtsdelen verwezen.
Daarnaast is de betekenis van een emoji niet in ieder land hetzelfde. De lachende drol 💩 (pile of poo) staat in Japan voor geluk, maar in de westerse wereld voor een hoopje vrolijkheid. De emoji met een druppel bij de neus 😢 kun je in het westen gebruiken bij verkoudheid, maar betekent in Japan juist dat je moe bent. Een duimpje omhoog 👍 betekent in veel landen dat je goed bezig bent, maar in Arabische landen is dit het equivalent van de opgestoken middelvinger.
Door verschillende emoji’s te combineren, kan een verhaal in slechts enkele tekens verteld worden, maar begrijpt iedere lezer de bedoelde boodschap? Voor de officiële betekenis van een emoji, kun je de emojipedia checken. Maar voor een impliciete betekenis of culturele associatie ligt het dus vaak wat ingewikkelder. Als dergelijke emoji’s bij de bewijsvoering in een strafzaak aan bod komen, dan is het van groot belang dat de vertaler de betekenis correct weergeeft. De kennis en ervaring van een professionele AVB-vertaler is daarbij onmisbaar. Deze kent de culturele betekenis en/of de betekenis in de context van de te vertalen teksten. In goed overleg met de aanvrager verwerkt de vertaler dit in de vertaling, zodat de boodschap van de tekst niet verloren gaat.
Wilt u meer weten over het vertalen van Social Mediaberichten en/of emoji’s? Neem dan contact op met ons!
Mensen foto gemaakt door rawpixel.com – nl.freepik.com